Jag har praoat på GA System som är ett datorföretag som har sina lokaler på Fjällgatan i Göteborg.
Bland de många sakerna som jag har fått göra så var att kontrollera och reparera skrivare bara en i mängden. Det är dock det moment som är enklast att beskriva och därför har jag valt det.
Så här gör man
Börja med att lossa framstycket genom att trycka lätt på ena sidan av fästpunkterna. Man ska då kunna dra loss hela stycket och på så sätt ta kunna arbeta vidare.
Inuti skrivaren finns två skruvar som håller fast bakstycket. Lossa dessa plus tre till på baksidan. Glöm inte att plocka loss minnesluckan, annars går den sönder när du fortsätter.
Dra och lirka loss hela bakstycket så att det går att plocka bort.
Nu är det bara att dra ut tonerkassetten, det är den som innehåller själva ämnet som skrivaren skriver med. Den ser ut som en stor svart plastlåda och är det enda i skrivaren som man kan byta själv.
När man har fått loss den ser man hur hela skrivaren ser ut inuti.
Överst sitter en gråaktig rulle som kallas ”pickup roller”. Den har som uppgift att dra ner papperet i skrivaren och skicka det vidare. En OK pickup roller är gråaktig hela vägen runt och har små räfflor på sig. Har den inte det är det dags att byta.
Strax nedanför den sitter en ”transfer roller”, den ska vara svart och är gjord av ett skumgummi-liknande material. Den har som uppgift att överföra texten från tonerkassetten till papperet. Är den vit på en del ställen är det dags att byta.
Längst fram sitter ”fusern”. Den värmer upp papperet så att tonern fastnar och sitter kvar. Den skyddas av ett metallskydd. Det får man lossa med hjälp av två skruvar. När dessa är loss får man använda en skruvmejsel för att böja ut två hakar som fortfarande håller den på plats. Det är bäst att hålla i den när man gör det, för det sitter två fjädrar under den. Är man inte försiktigt kan den hoppa upp en bra bit.
När man äntligen har fixat det kommer man fram till själva fusern. Den består av en folieliknande plastfilm av keramiskt (=värmeledande) material på en stav. Rullar man runt den ett varv kan man se om det finns några skador på den, i så fall kan det vara aktuellt att byta.
Är allt okej är det bara att skruva tillbaka metallskyddet, sätta in tonerkassetten, lägga över bakstycket, skruva fast det och klicka dit framstycket och minnesluckan, så är skrivaren servad.
Har man tur så skriver skrivaren ut en testsida om man trycker en gång på knappen, annars är det bara att börja om…
Undvika papperstrassel
Anledningen till papperstrassel kan vara olika.
Ett vanligt fel är att man försöker fylla på papper under tiden som skrivaren jobbar. Detta leder nästan garanterat till trassel. Vad man ska gör är att vänta till alla papper tagit slut, eller plocka ut de kvarvarande själv, och sedan fylla på med en hel bunt. Det är också viktigt att man använder centreringskanterna på skrivaren så att papperet hamnar på rätt plats.
5L har möjligheten att välja vilket av två utmatningsfack som man ska använda. Antingen kommer papperet ut på toppen av skrivaren eller framför den. Man måste välja detta innan man skriver ut, annars fastnar papperet totalt och man måste plocka bort fusern för att lossa det.
Följer man dessa enkla regler är 5L en väldigt bra skrivare som fungerar när man behöver den.
Hur du servar din HP LaserJet 5L publicerades ursprungligen 1997‑10‑09