Kristofer Palmvik.

Välj rätt Internet-abonnemang

By Kristofer Palmvik ·

Det är inte lätt att välja rätt i Internetdjungeln. Vad behöver jag och vad kostar det? Här hittar du svaren...

Gör din dator glad! Om man ska hänga med verkligheten just nu bör man skaffa sig ett Internetabonnemang. Så fort man installerat det (och fått det att fungera) har man tillgång till de otroligt stora mängder av information som finns på Internet.

Det absolut vanligaste, och antagligen mest prisvärda, alternativet för att som privatperson kunna koppla upp sig mot Internet är att använda ett modem.

Modemet är en liten låda, eller ett kort inuti datorn, som omvandlar datorns digitala signaler till ljud som kan skickas över telefonledningarna. Genom att ringa upp en annan dator kan ditt modem kommunicera med den. Den andra datorn kan i sin tur skicka informationen vidare t.ex. ut på Internet.

Har man väldigt mycket pengar finns det ett flertal alternativ för att koppla upp sig mot Internet.

Det dyraste, men snabbaste, sättet är att skaffa en så kallad fast lina. Tele2 erbjuder folk att använda sin parabol som mottagare för Internet.

Den digitala motsvarigheten till modem heter ISDN. Istället för att ringa på de vanliga telenäten använder man sig av speciella digitalkablar. Det gör att hastigheten blir bra mycket högre än med konventionella modem.

Men det är ändå modem som folk använder mest, och det är därför Internetabonnemang för modem som jag koncentrerat mig på.

För att få möjligheten att ringa upp en annan dator och använda Internet måste man alltså ha ett Internetabonnemang. Det finns tre stora aktörer på den svenska Internetmarknaden. Dessa är Telia, Telenordia (Algonet) och Tele2.

För att ge en överblick av marknaden har jag jämfört deras priser. Dessutom har jag tagit med ett företag som erbjuder "gratis" Internetuppkoppling, SBBS2.

Telia

Först ut i testet är Telia Internet. Det finns flera abonnemang från Telia. Använder du Internet mer än 11 timmar i månaden är Telia-020 att rekommendera, och det är det som är med i min jämförelse. På Telias informationssidor finns mycket utförlig information om hur bra deras olika abonnemang är. Prislistan finns däremot på en separat sida längst ner i informationen. I den ser man att Telia 020 betalas per månad, inte per år som de andra leverantörerna har.

Pris
Eftersom folk oftast inte är intresserade av en månads Internet multiplicerade jag Telias månadspris med 12 för att få ett årspris. Detta blir då 1800 kronor om året vilket är i högsta laget till och med för Telia. Minuttaxan är den vanliga telefonkostnaden som Telia Telefoni (dvs "vanliga" Telia) tar ut. Just nu kostar det 23 öre/minut vardagar 8.00-18.00 och 11,5 öre/minut övrig tid. Uppkopplingsavgiften, dvs när man börjar ett samtal är 40 öre/samtal. Dessa priser är samma pris som för att ringa in till din granne. Denna taxa har därför alla abonnemang i testet.

Support
Av egen erfarenhet vet jag att Telias support är bland de sämsta som finns i världen. Att den är gratis spelar då ingen större roll när de är så inkompetenta så det gör ont.

WWW-plats
Att det är kul att göra hemsidor kan vi väl hålla med om. Telia är generösa och "ger" bort 50 Mb till varje konto. Det räcker till en hel del och det måste vara få familjer som använder hela det utrymmet. Det stora problemet är adressen, den blir ungefär http://w1.317.telia.com/​~u64732864 vilket inte direkt är någonting man lägger på minnet.

E-mail
Även här ger Telia varje abonnemang 5 olika e-mailadresser. Dessa blir enligt Telia av typen förnamn.telefonnummer@telia.com. Hur bra det är att jämnt lämna ut sitt telefonnummer tillsammans med e-mail adressen kan jag inte svara på, men det finns nog folk som inte tycker att det är så bra.

Tele2

Pris
Tele2 följer efter Telia. De har ett paket med ett års förbetalt Internetabonnemang. Priset varierar runt om i de olika butikerna, men rekommenderat pris är 695 kronor. Det motsvarar ett månadspris på ungefär 58 kronor.

Support
Tele2 har även de gratis support. Personligen har jag inga invändningar emot den, trots att jag pratat en del med dem.

WWW-plats
Tele2 räknar med att den vanliga familjen nöjer sig med 10 Mb utrymme. Det räcker nog för de flesta i alla fall. Adressen blir ungefär http://home.swipnet.se/​dittanvändarnamn.

E-mail
Det Tele2 snålar in på webbutrymmet tar de igen på e-mailadresserna. Här får man tio stycken i varje paket. Frågan är om det finns någon som har användning av alla dessa!

Telenordia

Pris
Telenordias årspaket kostar 695 kronor, precis som Tele2. Det motsvarar även där 58 kronor i månaden.

Support
Telenordias (och Algonets) support är både snabb och effektiv enligt mina erfarenheter. Även den ingår gratis i Telenordias abonnemang.

WWW-plats
Telenordia gör som Telia, lägger med fem olika konton med vardera 10 Mb till hemsida. Tja, det skadar ju aldrig...

E-mail
Det här har Telenordia tänkt igenom ordentligt. Den optimala familjen består enligt dem av fem olika personer. Dessa får var sin e-mail adress. Familjen som helhet får också en, för att verkligen förvirra för nybörjare. Klart att det är kul med många adresser, men antagligen kollar man inte alla så ofta då.

SBBS2

Pris
SBBS2 erbjuder alla ett gratis Internetabonnemang. Detta gör att årspriset blir noll kronor. Då kan man fråga sig hur de tjänar pengar. Svaret är att Telia inte får hela delen av minutavgiften utan SBBS2 får en del. Prismässigt sett märks dock ingen skillnad för kunden vilket gör SBBS2 till ett mycket billigt alternativ.

Support
Från deras starka sida priset, till deras, i alla fall för nybörjare, ganska svaga. Det ingår nämligen ingen support i "priset". Fast det är egentligen ingenting man borde kunna förvänta av ett sånt här abonnemang.

WWW-plats
På SBBS2 får man "bara" 5 Mb, något som räcker för de flesta hemsidor.

E-mail
Du får nöja dig med en e-mail adress hos SBBS2, något som de flesta klarar sig utmärkt med.

Sammanställning

Här är en sammanställning av leverantörerna och deras olika abonnemang:

Telia
Årskostnad: 1800 kr (150 kr/mån)
Minuttaxa: Telefon
Support: Ja
WWW-plats: 5 x 10 Mb
E-mail: 5 konton

Tele2
Årskostnad: 695 kr
Minuttaxa: Telefon
Support: Ja
WWW-plats: 10 Mb
E-mail: 10 konton

Telenordia
Årskostnad: 695 kr
Minuttaxa: Telefon
Support: Ja
WWW-plats: 5 x 10 Mb
E-mail: 6 konton

SBBS2
Årskostnad: 695 kr
Minuttaxa: Telefon
Support: Ja
WWW-plats: 5 x 10 Mb
E-mail: 6 konton

Not 1: De flesta företag har även abonnemang per månad. På Telias informationssidor fanns ingen information om helårsabonnemang. Där har månadspriset multiplicerats med 12 för årspriset.

Not 2: Minuttaxan är för alla abonnemang samma, nämligen telefonkostnaden. Den är för närvarande 23 öre/minut vardagar 8.00–18.00, och 12,5 öre/minut övrig tid. Se Telia AB för mer information.

Välj rätt Internet-abonnemang publicerades ursprungligen 1998‑10‑12