Jag hade tänkt att besöka tv-huset. Jag ringde dit fredagen då vi hade studiedag. Jag ringde till växeln och de kopplade mig till en man som sa att jag skulle ringa ett telefonnummer på måndagen. Jag väntade till måndagen med spänning och klockan 9.14 ca fick jag prata med någon som hette Kaj.

Jag sa som det var att vi ville göra ett reportage om SVT men tyvärr måste man vara 15 år om man ska komma in! Jag blev rätt så ledsen och sa:
- Om ni inte är så schyssta så får vi väl gå till TV4 istället.

Kaj fick bråttom att leta fram något och sa nervöst:
- Jag har lite information om Sveriges television som ni kan få.

Det skriver vi med hjälp av nu.

Ett TV-program

Sveriges Televisions TV-hus i Göteborg brukar kallas "Synvillan" men vad händer där inne. Hur gör man ett tv-program för det är mer än att ställa sig framför en kamera och prata. När man gör ett tv program går det till så här: om t.ex det är OLDSBERG för närvarande och en artist ska sjunga så riktar 2-3 kameror in sig på artisten 1-2 på orkester och ibland 1 på Oldsberg. Under tiden sköter A och B-Ljudteknikerna så att sången eller vad det är får tillräckligt många mikrofoner som sedan går ut till ljudkontroll rummet som ser till att ljudet är tillräckligt högt.

Samma sak händer med bilderna fast de kommer till bildkontrollen och där väljer bildproducenten ut den bild som är finast och skickar iväg den till Brudaremossen (tv sändaren för Göteborg). Under tiden måste ljuset att lysa på artisten och lite på orkestern men inte på publiken eller Oldsberg men när artisten är klar går den och sätter sig vid Oldsberg så släcks strålkastaren som lös på artisten och istället tänds lamporna mot Oldsberg. Det sköts från Ijuskontrollbordet i bildkontrollen.

Ljudet som fångades in skickas samtidigt med bilden till sändaren och sänds iväg som signaler som en vanlig tv antenn som vi har kan uppfatta och skickar signalerna till tv som omvandlar de (en annan historia) till bilden vi ser på artisten och Oldsberg…

Allt som du ser i TV är inte det du tror

När en film ska spelas in (vilket SVT också arbetar med) så finns massvis av saker som ser ut som någonting men är något helt annat t.ex om man ser en helt riktig kakel ugn i en film så är den säkert inte byggd i kakel utan kanske i frigolit! Man kan få nästan allt som är något att se ut som det man vill.

För att åter skapa ett t.ex ett blodigt ansikte så tar man inte ketchup som man kanske kan tro utan speciellt smink som ser ut som blod och på så sätt kan man få skådespelarna bli den vidrigaste man har sett. Men även i vanliga tv program annvänds smink pga det starka ljuset.

Studio 2. Den mest använda i Sverige

Studio 2 i Göteborg är nog den mest använda i Sverige. Som intensivast är det från fredag förmiddag till lördag kväll.

På fredag förmiddag ordnas Go'morron Sveriges dekor och Ljud, Ljus m.m. Klockan 13.00 - 19.00 övar artisterna för sändningen på lördagen. Klockan 7.00 på lördagen är alla som ska vara med i Go'morron på plats. 8.00 börjar sändningen.

När sändningen är slut (kl 10.00) går artisterna ut samtidigt som kulisserna och dekoration för Go'morron åker ut och Tipsextras in. När allt sådant är klart ställs lamporna in och mikrofonerna på plats och kamerornas positioner tränas in samtidigt som Scriptan skriver upp dem. När allt är klart övar alla medverkande fram till ca tio i tre.

Trettio sekunder innan klockan blir 15 är det alldeles tyst. Det enda som hörs är scriptans nedräkning: 30, 29, 28
- Starta bandet, kommer bildproducenten med.

När scriptan kommer till fyra skriker bildproducenten:
- NU!

Bildmixer klipper in vinjetten efter 4 sekunder och Tipsextra startar.