Jag hade fått erbjudande att av en som vi känner som arbetar på Göteborgs-Posten att få komma dit och titta. Med detta i minnet skriver jag nu detta reportage i Klassblaskan.
Först får nyhetschefen tips till en nyhet. Den som ringer in nyheten kan få pengar, tvåhundra – några tusen beroende på hur stor nyheten är. Sedan skickas en reporter och kanske en fotograf till platsen för att göra ett reportage om nyheten.
Om det var ett reportage om t.ex att en fröken ringde till nyhets chefen och sa att eleverna måste ha lektioner på spårvagnen för att det regnar in i klassrummet så ringer en till rektorn på skolan och frågar om det är så? Är det så sätter de in det i tidningen om inte så inte.
På annonsavdelningen kan stora (eller mindre) företag ringa och beställa plats i tidningen för deras reklam, annonser m.m. En helsida kostar ca 20-30 000 kronor! Dit kan även du som privat person ringa om du vill sälja cykeln, köpa serietidningar, låna tv-spel m.m. Då sätter tidningen in en annons på ca 1-6 rader för rätt så billigt pris.
Sporten finns ju också med i en normal tidning (vi har börjat med det i detta nummer). Tidningarna brukar ha ute någon/några som skriver och fotograferar vid stora saker i sporten. Även vid mindre saker kan det finnas någon där.
Utland finns också något som heter i G-P. Där brukar det inte vara G-P:s egna reportrar som skriver utan t.ex TT (tidningarnas telegrambyrå).
Om det har hänt något i krigsländerna så kanske G-P vill ha bilder där ifrån. Det är svårt, nästan omöjligt, att om det kl 22.30 svensk tid inträffar något stort där som fotograferas då och G-P ska ha det med i tidningen som trycks kl 23. Att någon åker upp med flyg tar för lång tid. Därför finns en apparat som nästan fungerar som en fax men allt blir i färg för bilderna med en text som någon där nere har skrivit. Så kan man få in det i tidningen.
När allt är klart, reportagen har skrivits ut på dator skickas allt material till morgonens tidning över från G-P Polhemsplatsen (vid centralen) till tidningshuset vid Backa på Hisingen för att tryckas.
I tryckningen går det snabbt. Maskinen klarar 15 sid/sekund! Så för en tidning med 52 sidor tar ca 3 sekunder ihopsättningen, ca 2 sekunder plus 3 sekunder = 5 sekunder för en tidning!
Den första upplagan går till prenumeranter längst ifrån Gbg medan Mölnlycke får andra upplagan och själva Gbg får tredje. Tryckning sker ju från klockan elva och då börjar de med första upplagan.
Det är ingen skillnad på upplagorna förutom att om det händer något stort klockan 23.30 så trycks inte tredje upplagan om utan framsidan ändras på andra och tredje upplagan men innehållet inuti är lika.
Vill hela klassen komma på en guidad visning av GP (där de gör materialet) eller till Tidningshuset (där de trycker den) så säg åt fröken att ringa dit.
Göteborgs-Posten – Hur gör man en tidning? publicerades ursprungligen 1993‑12‑10