Tips på saker att se och göra i Seattle

Pioneer Square är inte bara namnet på en väldigt liten park, utan ett helt område i stadens mest centrala delar. Det är också bland de äldsta delarna av staden, med klassisk arkitektur och många mysiga kaféer.

Här finns bland annat Smith Tower som färdigställdes 1914. Med sina 148 meter blev byggnaden den då högsta på den amerikanska västkusten. Idag går det att ta sig upp till en bar och utsiktsplats (öppet 11-20) på toppen med storslagen utsikt i alla riktningar.

Den mer nutida byggnaden Sky View Observatorium (öppet 12-19) några kvarter bort hävdar att de har ännu bättre utsikt

För den som vill hålla sig närmare marken ligger hamnen alldeles intill. Här avgår färjan över sundet till ön Bainbridge, som sägs vara som en värld från förr bara en halvtimmes båtfärd från storstaden.

På tal om om höga byggnader sticker Space Needle (öppet 10-19) verkligen upp. 184 meter för att vara exakt. Den byggdes som en del av världsutställningen 1962 i Seattle, och är idag den kanske mest kända byggnaden i staden. Från både utsiktsvåningen och den roterande baren sägs utsikten över staden och bergskedjorna vara fantastisk. Inträde kostar från 35 USD beroende på tidpunkt. Det finns också kombinationsbiljetter för flera sevärdheter.

Space Needle är en del av Seattle Center, ett shopping- och eventcenter mitt i staden. Här finns bland annat Chihuly Garden and Glass (öppet 10-18) med en utställning av fantastiska skulpturer tillverkade av glaskonstnären Dale Chihuly. Inträde från 25 USD beroende på tid, men kan köpas tillsammans med Space Needle.

I Seattle Center finns också Museum of Pop Culture (öppet 10-16) med utställningar om allt från Nirvana och Pearl Jam till fantasyvärldar och indie-gaming.

Pike Place Market (öppet 7-16) är sedan 1907 en av de största och numera äldsta marknadsområden i USA. Här säljs färska råvaror som fisk och grönsaker direkt av leverantörerna. Dessutom finns det gott om matställen värda att prova.

Intill marknaden ligger en mer ovanlig sevärdhet, The Gum wall, en vägg full med fastsatta tuggummin. Besökarna på en improvisationsteater började under 90-talet fästa tuggummin på väggarna vid utgången. 2015 rengjordes alla väggar noga och 1070 kg tuggummi plockades bort. Några år senare finns minst lika många tuggummin där igen.

Vid vattnet intill finns ett av Nordamerikas största pariserhjul, Seattle Great Wheel (öppet 11-21). Det öppnade så sent som 2012 men har redan hunnit bli en del av stadssiluetten. För 17 USD får du åka runt och njuta av utsikten.