Restips för San Francisco

By Kristofer Palmvik ·

Tips på saker att se och göra i San Francisco

Fisherman's Wharf är en stadsdel i San Francisco i Kalifornien. I stadsdelen finns bland annat San Francisco Maritime National Historical Park. Fisherman's Wharf är San Franciscos främsta turistkvarter. Den mest kända bryggan är Pier 39 med sjölejon som ofta ligger och solbadar. Här serveras också San Franciscos berömda clam chowder, en tjock soppa gjord på musslor. Från Pier 33 går färjan över till fängelseön Alcatraz.

Alcatraz är en ö i San Francisco Bay och ett tidigare fängelse som nu är en populär turistattraktion. Besökare kan ta en färja ut till ön och utforska fängelset på en guidad tur för att lära sig om dess historia och berömda fångar. Det finns olika typer av turer med priser från 25 USD. Alla genomförs av den officiella researrangören, så se upp med kopior och ogiltiga biljetter.

Att åka en båttur på San Francisco Bay är en oförglömlig upplevelse med fantastisk utsikt över staden, Golden Gate-bron och Alcatraz Island. Det finns många olika sorters båtturer med olika arrangörer. Ett exempel är denna på en timme för 35 USD.

Golden Gate Bridge är en av världens mest kända broar, med fantastisk utsikt över San Francisco Bay och staden. Bron invigdes 28 maj 1937 och är 2 737 meter lång med ett brospann på 1 280 meter. Den var världens längsta hängbro från 1937 till 1964. Ta en promenad eller cykla över bron för en fantastisk upplevelse.

Lombard Street är allmänt känd som världens krokigaste gata. Hela gatan är flera kilometer lång, men det är den 180 meter långa slingrande sträckan mellan Leavenworth Street och Hyde Street som du känner igen från bilder och filmer.

Längtar du efter grönska, sjöar och trädgårdar är Golden Gate Park rätt plats. Besök de japanska trädgårdarna, ta en båttur på sjön eller se utställningar på California Academy of Sciences.

En av de äldsta kinesiska stadsdelarna, Chinatown, i USA ligger i San Francisco. Här finns massor av kultur, mat och shopping. Utforska de smala gatorna, besök tempel och prova dim sum på någon av de många restaurangerna.

San Franciscos cable cars, spårvagnar, är en ikonisk del av stadens historia och charm. Ta en tur på en av de historiska vagnarna upp och ner för backarna. Köp biljett innan du stiger på, antingen via app eller på någon försäljningsställe.
Walt Disney Family Museum (öppet 10-17:30) kan du under ett par timmar lära dig mer om Disneys kreativa processer och vision för underhållning. Här finns utställningar med personliga föremål och teckningar både från Walt själv men också nutida konstnärer. Inträdet kostar 25 USD.

Ett praktiskt och trevligt sätt att ta sig runt i San Francisco om vädret är fint är att hyra cykel. Priserna varierar med modell och uthyrare, men börjar runt 32 USD för en heldag. På cykeln går det lätt att utforska de olika områdena i staden, inklusive Golden Gate Park och en tur över Golden Gate-bron till Sausalito.

Förslag på aktiviteter runt San Francisco

Den lilla kuststaden Sausalito precis norr om Golden Gate-bron har inga direkta sevärdheter, men kan ändå vara ett trevligt utflyktsmål. Här finns restauranger och kaféer utmed vattnet som bjuder på både god mat och utsikt över San Francisco och hela bukten.

För den som vill njuta av tystnad ligger Muir Woods nationalpark en dryg halvtimme norr om staden. Området består av skog, framför allt redwood-träd. Några av träden är nästan tusen år gamla och en del över 75 meter höga. Breda staketförsedda promenadvägar går genom området så att kringliggande skog inte störs eller förstörs. Det går antingen att ta sig hit på egen hand eller boka ett utflyktspaket från San Francisco, med priser från cirka 80 USD. Inträde i nationalparken kostar 15 USD om det inte ingår i paketet. Det finns också olika alternativ med båtresa som en del av turen tillbaka till San Francisco.

Om du vill göra en längre utflykt ligger vindistrikten Napa Valley och Sonoma ungefär en timmes resa norr om San Francisco. Hit går det att ta sig både genom organiserade turer med vinprovning, ibland kombinerade med ett besök i exempelvis Muir Woods på vägen, eller på egen hand.

Förslag på aktiviteter runt Palo Alto

Leland Stanford Junior University, mer känt som Stanford University, är ett privatfinansierat universitet intill Palo Alto. Universitetet grundades 1885 och är känt för sin höga akademiska standard och sin vackra campusmiljö.

För den som vill lära sig mer om datorns historia mitt i Silicon Valley är Computer History Museum rätt plats. Museet har en stor samling av datorer, programvaror och andra tekniska föremål som från flera årtionden. Inträdet kostar 17,50 USD.

Söder om San Francisco och Menlo Park finns det också saker att både se och göra. Hyrbil gör det troligtvis enklast, men någon sorts taxi kan också fungera.

Följ kustvägen Highway 1, en klassisk resa mellan San Francisco och Los Angeles som totalt tar över nio timmar att köra. Tänk på att delar just nu är påverkade av vinterns stormar och översvämningar, så kolla upp läget i förväg!

Beroende på var du börjar passerar du vackra stränder och olika sevärdheter. Kuststäder som Half Moon Bay och Santa Cruz har restauranger, konstutställningar och dramatiska vyer över havet. Runt Monterey finns både avkoppling vid stranden, ett akvarium och den berömda golfbanan Pebble Beach.